Погода в Полтаві

НОВИНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ

1. 4 квітня 2024 року набув чинності Закон України від 30 травня 2023 року № 3127-IX «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», яким, серед іншого, зменшено з 27 до 25 років вік перебування громадян на військовому обліку призовників.

Громадяни, які досягли 25-річного віку, підлягають зняттю з військового обліку призовників та взяттю на військовий облік військовозобов’язаних. ТЦК викликатиме громадян, які перебували на військовому обліку призовників та досягли 25-річного віку для уточнення облікових даних, проходження медичного огляду та оформлення відповідних військово-облікових документів.

 

2. Президент України 16 квітня підписав Закон України від 11 квітня 2024 року № 3633-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (далі — Закон № 3633), який набирає чинності 18 травня.

Ключові положення Закону № 3633

По-перше, мобілізації підлягають громадяни віком від 25 до 60 років.

По-друге, чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані будуть постійно носити з собою військово-обліковий документ і пред’явити його на вимогу представника ТЦК або поліцейського, прикордонника.

По-третє, в усіх військовозобов’язаних буде 60 днів, щоб уточнити свою актуальну адресу проживання, контактну інформацію та інші військово-облікові дані. Зробити це вони можуть у ТЦК, ЦНАП або через електронний кабінет.

Серед мотиваційних норм – можливість самостійно обрати підрозділ для військовозобов’язаних, які підпишуть контракт із Міноборони. Передбачена додаткова відпустка та винагорода за знищення або захоплення озброєння чи техніки противника. Для щорічної основної відпустки основна безперервна частина має становити не менш ніж 15 календарних днів. У вислугу років будуть зараховувати один місяць служби за три місяці у разі перебування безпосередньо в районах бойових дій під час дії воєнного стану.