Погода в Полтаві

ЩОДО ВІДНОВЛЕННЯ ПЕРЕЛІКУ РОБІТ, ЯКІ НЕ ВВАЖАЮТЬСЯ СУМІСНИЦТВОМ

    Обком Профспілки працівниікв освіти і науки інформує, що ЦК Профспілки звернувся до МОН, Уряду та профільного Комітету ВРУ з приводу необхідності відновлення Переліку робіт, які не вважалися сумісництвом.
    Нагадаємо, що у зв’язку зі скасуванням постанови КМУ «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» № 1306, постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» № 245, виникла проблема звуження трудових прав працівників освіти.
     Створилась правова невизначеність врегулювання трудових відносин у зв'язку із скасуваннням наказу Мінпраці, Мінюсту, Мінфіну № 43, яким окрім умов роботи за сумісництвом, було врегульовано питання щодо Переліку робіт, які не вважалися сумісництвом, основними з яких є педагогічна робота з погодинною оплатою в обсязі не більше 240 годин на рік, керівництво аспірантами, завідування кафедрою тощо.
     Скасування цього Переліку позбавило можливості багатьох висококваліфікованих фахівців, серед яких педагогічні, науково-педагогічні працівники, а також працівники відділів та управлінь освіти, інших органів, які переважно є вчителями та викладачами, виконувати зазначені види робіт впродовж основного робочого часу, забезпечуючи налагоджений освітній процес. Адже виконання такої педагогічної роботи на умовах сумісництва поза основною роботою зачасти не є можливим через збіг часу за основною роботою з розкладом занять, уроків, керівництвом аспірантами, кафедрами тощо. Але потреба, особливо під час 2022/2023 навчального року, коли всі навчальні предмети, курси, заняття, аспіранти вже розподілені та закріплені за відповідними фахівцями, величезна.
     Тому, підтримуючи норми законодавства, закріплені в ст.102-1 КЗпП, щодо зняття обмежень на роботу за сумісництвом, ЦК Профспілки вважає, що конче необхідно відновити Перелік робіт, які не є сумісництвом, удосконаливши його відповідно до вимог сучасного моменту.

Офіційне джерело: Режим доступу // https://pon.org.ua/novyny/10014-pozyciia-ck-profspilky-shchodo-vidnovlennia-pereliku-robit-iaki-ne-ie-sumisnyctvom.html