Погода в Полтаві

5-ти чи 6-ти денний робочий тиждень у ЗНЗ у 2014/2015 навчальному році.


-  Відповідно до ст. 16 Закону України «Про загальну середню освіту»,     структура навчального року (за чвертями, півріччями, семестрами) та тривалість навчального тижня встановлюються загальноосвітнім навчальним закладом у межах часу, передбаченого робочим навчальним планом, за погодженням з відповідним органом управління освітою.

    Режим роботи загальноосвітнього навчального закладу визначається ним на основі нормативно-правових актів та за погодженням з територіальними установами державної санітарно-епідеміологічної служби.

    Згідно з пунктом 9.3. Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу (ДСанПіН 5.5.2.008-01), введення 5-ти або 6-денного робочого тижня для учнів усіх типів загальноосвітніх навчальних закладів здійснюється при додержанні відповідного гранично допустимого навантаження та за умови роботи закладу не більше ніж у дві зміни.
-  Галузевою угодою між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2011-2015 роки передбачаються зобов’язання Міністерства, як сторони угоди, рекомендувати органам управління освітою, керівникам закладів та установ освіти і науки:
- забезпечити дотримання чинного законодавства щодо повідомлення працівників про введення нових і зміну чинних умов праці не пізніше ніж за 2 місяці до їх запровадження                               (п. 5.3.17);
- погоджувати з профкомами запровадження змін, перегляд умов праці, час початку і закінчення роботи, режим роботи, поділ робочого часу на частини тощо (п.5.3.19).
-  Лист МОН № 1/9-409 від 12.08.14 «Про формування структури навчального року» має посилання на ст. 16 ЗУ «Про загальну середню освіту» в частині встановлення закладом тривалості навчального тижня, а не рекомендації про перенесення вихідних та робочих днів (ст. 67 КЗпП Україні). На нашу думку, мова не може йти саме про перенесення таких днів, оскільки ст. 67 КЗпП України визначено:  «З метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів (стаття 73), а також раціонального використання робочого часу Кабінет Міністрів України не пізніше ніж за три місяці до таких днів може рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій перенести вихідні та робочі дні у порядку і на умовах, установлених законодавством, для працівників, яким встановлено п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями.
Власник або уповноважений ним орган у разі застосування рекомендації Кабінету Міністрів України не пізніше ніж за два місяці видає наказ (розпорядження) про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, погоджений з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником).»
       Кабінетом Міністрів України розпорядження  щодо перенесення  вихідних та робочих днів в галузі освіти не приймалося.
    Одночасно, слід нагадати, що відповідно до п. 68 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затв. наказом МОН від 15.04.93 № 102, встановлена  при  тарифікації  заробітна  плата  виплачується
щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих  днів  у  різні
місяці року.
    За час роботи в період канікул оплата праці  педагогічних працівників     та   осіб    з    числа   керівного, адміністративно-господарського та навчально-допоміжного персоналу, яким  дозволяється  вести  викладацьку  роботу  або   заняття    з гуртківцями в тій же установі, провадиться з розрахунку заробітної плати,  встановленої  при  тарифікації,  що  передувала    початку канікул (п. 71 Інструкції).

       Міністерство в листі звертає увагу, що у випадку збільшення зимових канікул слід врахувати потребу в змістовному дозвіллі учнів в цей час, а відповідно, і залучення педагогічних працівників навчальних закладів до цієї роботи, яке повинно відбуватися згідно з вимогами чинного законодавства та положень Галузевої угоди на  2011-2015 роки   (п.5.2.1).

       Полтавська обласна організація Профспілки працівників освіти наголошує на необхідності дотримання прав працівників при застосуванні будь-яких заходів, спрямованих на економію енергоресурсів та неприпустимості надання працівникам у примусовому порядку відпусток без збереження заробітної плати.