Пошук

Погода в Полтаві

Підсумки роботи обкому Профспілки й Департаменту : виконання угоди 2011-2015 років.

 

Основне питання обговорення – стан виконання угоди між Департаментом освіти і науки та обкомом Профспілки на 2011-2015 роки, продовженої на 2016 рік, та нова угода на 2016-2020 роки. Співдоповідачами з цього питання  виступили голова обкому Профспілки Григорій Шумейко та заступник  директора Департаменту освіти і науки Галина Гажієнко.
    Заслухавши і обговоривши інформації обкому Профспілки та Департаменту, учасники пленуму наголосили на необхідності подальшої співпраці обкому Профспілки, виборних органів Профспілки усіх рівнів та Департаменту освіти і науки,  місцевих органів освіти, інших владних структур на засадах соціального партнерства.
    Пленум відзначає, що відповідно до Закону України «Про соціальний діалог в Україні», рішенням Відділення Національної служби посередництва  і примирення в Полтавській області від 12 грудня 2016 року №004-16/16-П Полтавській обласній організації Профспілки працівників освіти і науки підтверджено репрезентативність на  територіальному рівні для участі у колективних переговорах з укладення територіальних угод.
     На виконання зобов’язань за угодою, обком Профспілки брав активну участь у законотворчому процесі, з питань, які зачіпають права та інтереси працівників галузі, а також осіб, які навчаються. Вдалося не допустити звуження та погіршення трудових прав керівних, педагогічних та інших працівників навчальних закладів та установ освіти. Здобутком Сторін стало виправлення ситуації із затримкою виплати заробітної плати працівникам у 2012-2015 роках. Необхідні кошти були  вишукані Урядом для забезпечення своєчасної її виплати.
    Забезпечено певне зростання заробітної плати працівників та поліпшення стипендіального забезпечення студентів. Опротестовано низку запропонованих Кабінетом Міністрів України заходів «шокової терапії». Надавалися спільні роз’яснення з трудових питань. Відображені певні пропозиції обкому Профспілки у типових штатних нормативах навчальних закладів.
    Разом з тим, учасники пленуму виокреслили ряд проблемних питань, які через недостатній рівень фінансування не вдалося забезпечити. Це стосується, зокрема, невиконання норм ст.57 закону «Про освіту» щодо розміру посадових окладів педагогічних, науково-педагогічних працівників та рівня заробітної плати спеціалістів. Не дотримуються норми законодавства про оплату праці стосовно розміру посадового окладу працівника I тарифного розряду.
    Мали місце випадки несвоєчасної виплати відпускних, допомоги на оздоровлення, винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків.
    Пленум схвалив проект угоди між Департаментом освіти і науки та обкомом Профспілки працівників освіти і науки на 2016-2020 роки і доручив голові обкому Профспілки Григорію Шумейку підписати цей важливий документ.

plenum2016