Пошук

Погода в Полтаві

Про індексацію та зміну структури заробітної плати


    З 1 вересня до 1 грудня 2015 року посадові оклади та ставки заробітної плати працівників бюджетної сфери, серед яких освітяни, визначалися з розміру посадового окладу працівника I тарифного розряду ЄТС 1012 гривень. Оскільки цей базовий посадовий оклад ЄТС підвищився на 10 %, на це й же відсоток збільшено й посадові та ставки заробітної плати працівникам навчальних закладів, окрім працівників, чиї посади віднесено до 1-3 тарифних розрядів ЄТС.
    У зв’язку з підвищенням посадових окладів і ставок заробітної плати збільшуються також суми доплат, надбавок, підвищень працівникам, які передбачені чинним законодавством, зокрема Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказами Міністерства освіти України від 15.041993 № 102, Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 № 557, постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2001 № 78 та інших.
    На підвищення розмірів посадових окладів та ставок заробітної плати та перегляд розмірів надбавок, доплат, премій мали бути спрямовані всі виплати, замість індексації, яка склалась у грудні 2015 р., з тим, щоб розмір підвищення всіх складових заробітної плати у сумарному виразі для кожного працівника перевищив суму індексації, яку йому повинні були виплатити у грудні 2015 року.
   Щодо працівників, яким постановою Кабінету Міністрів України № 1013 не передбачено підвищення посадових окладів, а це посади, віднесені за оплатою праці до 1-3 тарифних розрядів Єдиної тарифної сітки, то у грудні 2015 року їм також повинні були встановити надбавки, доплати чи премію у розмірі, яка повинна бути не меншою, ніж сума індексації, що мала бути виплачена у грудні.
   Тому на виконання пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України № 1013 та відповідно до пункту 2 наказу Міністерства освіти і науки України від 26 вересня 2005 р. № 557, яким встановлено, що конкретні розміри посадових окладів (ставок заробітної плати) та розміри доплат і надбавок працівникам встановлюються керівниками навчальних закладів, установ освіти у межах затвердженого фонду заробітної плати, керівники органів управління освіти і науки та керівники навчальних закладів і установ освіти мали видати відповідний наказ чи розпорядження про встановлення працівникові, починаючи з 1 грудня 2015 року, конкретного розміру надбавки, доплати чи премії за рахунок тієї частини грудневої суми індексації, що залишилась від її спрямування на підвищення посадових окладів та ставок заробітної плати і пов’язаних з цим виплат.
   Зазначеною постановою не передбачено зменшення в наступних періодах заробітної плати працівників у зв’язку зі зміною структури заробітної плати, пов’язаною з установленням надбавок, доплат чи премій замість суми індексації.
   Тому надбавки, доплати чи премії, які встановлені відповідно до п. 3 постанови Кабінету Міністрів України № 1013, мають виплачуватися і в подальшому у затвердженому керівником розмірі і не повинні зменшуватися.
   Щодо фонду оплати праці, то відповідно до статті 77 Бюджетного кодексу України обласні, міські, районні, селищні, сільські ради при затвердженні відповідних бюджетів мають враховувати у першочерговому порядку потребу в коштах на оплату праці працівників бюджетних установ відповідно до встановлених законодавством України умов оплати праці та розміру мінімальної заробітної плати.
   Підпунктом 4 пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 № 6 «Деякі питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» місцеві державні адміністрації зобов’язано забезпечити дотримання вимог частини четвертої статті 77 Бюджетного кодексу України. Пунктом 3 цієї постанови державним адміністраціям доручено розробити та затвердити протягом місяця план заходів щодо наповнення місцевих бюджетів, вишукання додаткових джерел надходжень до бюджетів, у тому числі за рахунок детінізації економіки (не менш як 2 відсотки доходів загального фонду), дотримання жорсткого режиму економії бюджетних коштів (не менш як 1 відсоток видатків на бюджетну сферу) та посилення фінансово-бюджетної дисципліни; забезпечити під час виконання бюджету проведення своєчасної та у повному обсязі оплати праці працівників бюджетних установ, не допускаючи будь-якої заборгованості з таких виплат тощо.
   Пунктом 20 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2002 № 228, також установлено, що під час визначення обсягів видатків бюджету розпорядників нижчого рівня головні розпорядники повинні враховувати об'єктивну потребу в коштах кожної установи, виходячи з її основних виробничих показників і контингентів, які встановлюються для установ (кількість класів, учнів у школах, дітей у дошкільних закладах тощо), обсягу виконуваної роботи, штатної чисельності. Обов'язковим є виконання вимоги щодо першочергового забезпечення бюджетними коштами видатків на оплату праці з нарахуваннями.
    Відповідно до статті 247 Кодексу законів про працю України всі ці зміни мали вирішуватися спільно з профспілковими комітетами первинних профспілкових організації, пунктом 3 частини першої якої встановлено, питання оплати праці працівників, схем посадових окладів, умов запровадження та розмірів надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних виплат вирішуються власником або уповноваженим ним органом разом з виборним органом первинної профспілкової організації на підприємстві, в установі, організації.

Начальник управління соціально-економічного захисту
ЦК Профспілки працівників освіти і науки України                             А.Клименко
01.04.2016