Погода в Полтаві

У 2017 році відшкодування вартості путівки обласна влада хоче збільшити до майже 70% .

      Торік Полтавська область уперше запровадила механізм здешевлення вартості путівки до літніх оздоровчих таборів і таборів відпочинку для дітей. У 2017 році цю практику буде продовжено.
     Причому сума відшкодування за дитячий відпочинок у нинішньому сезоні зросте. Таким чином з бюджетів різного рівня — обласного, районних, міських та сільських — на умовах співфінансування на відшкодування вартості поїздки до заміського табору становитиме майже 70%. Решту 40 відсотків сплачуватимуть батьки.
     Про це під час щотижневої апаратної наради говорила заступник начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту Полтавської ОДА Наталія Шкоденко. І про зміни, які необхідно внести до профільної обласної програми.
     Наталія Шкоденко зауважила, що цього року на відшкодування вартості путівок в обласному бюджеті закладено 8 мільйонів гривень.
— Аналізуючи матеріальний стан родин і їхню спроможність сплатити за оздоровлення та відпочинок дітей, зокрема, враховуючи збільшення розміру мінімальної заробітної плати (а звідси — і передбачуване зростання вартості путівки) вирішили внести зміни у програму щодо суми відшкодування, — коментує Наталія Шкоденко. —  Пропонуємо збільшити її до двох прожиткових мінімумів.
     У 2016 році путівка до оздоровчих таборів Полтавщини в середньому коштувала 3980 гривень. При цьому з бюджетів різного рівня компенсували 1531 гривню, батьки платили решту — 2449 гривень. Голова ОДА Валерій Головко неодноразово наголошував, що вартість потрібно зменшити за рахунок збільшення компенсації, аби дитячий відпочинок не «бив» по родинному бюджету і якомога більше школярів змогли не лише відпочити, а й оздоровитися влітку.
     Нинішнього року прогнозують, що ціна путівки зросте на 21%, тобто в середньому становитиме орієнтовно 4830 гривень. Але левову частку вартості компенсуватимуть з бюджетів різного рівня. Частка компенсації — 3381 гривня. Батькам залишається 1449 гривень. Відповідні зміни до обласної програми оздоровлення та відпочинку дітей пропонується прийняти на найближчій сесії обласної ради.
     Обласна влада також закликає активно долучитися до процесу й органи місцевого самоврядування. Відповідне доручення дав перший заступник голови Полтавської ОДА Андрій Пісоцький. Йдеться як про виділення коштів із місцевих бюджетів на відпочинок та оздоровлення своїх маленьких земляків, так і про використання коштів з обласного бюджету на відшкодування путівок, що виділяються на умовах співфінансування  як субвенція місцевим бюджетам. Так, у 2016 році стовідсотково використали цільову субвенцію з обласного бюджету Диканський та Чорнухинський райони, Білоцерківська ОТГ, місто Гадяч.  А от Глобинський район і Глобинська ОТГ, Козельщанський, Лубенський і Лохвицький райони спрацювали чи не найгірше.
     Тож завдання на цьогорічну літню оздоровчу кампанію — збільшити відсоток дітей, які відпочили в заміських таборах, до 70%  від загальної кількості.