Погода в Полтаві

Профспілки висунули протестні вимоги – як відреагувала влада


     Розпочинаючи роботу Григорій Осовий повідомив журналістів про те, що на Всеукраїнському форумі профспілок, який відбувся в Києві 7 жовтня – у Всесвітній день дій за гідну працю – спілчани ухвалили вимоги до Кабінету Міністрів України з питань захисту соціально-трудових прав та інтересів працівників.
    15 жовтня напередодні Міжнародного дня боротьби з бідністю під стінами Уряду зібралося понад 5 тисяч членів профспілок від 60 галузей промисловості і бюджетної сфери. Серед них були шахтарі, залізничники, медики, освітяни, атомники, комунальники, працівники культури та інші.
    Люди в мирний спосіб висловили своє обурення діями влади, її останніми рішеннями, що ведуть більшість працюючих до зубожіння. Акція була солідарною, попереджувальною й не мала жодного політичного забарвлення.
    За рішенням її учасників до Адміністрації президента України, Верховної Ради і Кабінету Міністрів України були делеговані три групи від всеукраїнських профспілок і територіальних профоб’єднань, щоб передати вимоги трудящих.
   У Адміністрації Президента України підтримали профспілкову пропозицію щодо необхідності підвищення рівня соціального діалогу. І за домовленістю сторін, відтепер профспілки постійно інформуватимуть Главу держави про хід виконання Генеральної угоди, як інструмента соціального діалогу, а також братимуть участь у роботі Комітету соціально-економічних реформ.
   Проте, Голова ФПУ наголосив, що після пікетування кабміну та передачі профспілкових вимог минув тиждень – і настав час проаналізувати, як влада відреагувала на них.
Учасники прес-конференції наголошували, що у профспілок є своє бачення шляхів вирішення висунутих вимог трудящими щодо законодавчого врегулювання, скасування урядових рішень, які не сприяють розвитку соціального діалогу, звужують соціальні права і гарантії щодо захисту соціально-трудових і профспілкових прав та інтересів працівників.
    Зокрема, заступник Голови Профспілки працівників вугільної промисловості Валерій Мамченко відзначив, що після мітингу відбулися деякі зрушенні у сфері і було виплачено зароблені працівниками кошти. Але значного діалогу наразі немає. Влада не чує людину праці, яка за словами профспілковця, і є рушійною силою діяльності самої держави.
    Про залишковий принцип фінансування освіти наголосила голова профкому столичного садочка № 95 Марія Смирнова. На думку освітянки, через постійне недофінансування та неналежну увагу з боку держави сьогодні й маємо політичний хаос і збройні конфлікти. Адже економити на освіті не можна – на маленьких дітях у дитсадках, на якісних знаннях у школах та вишах, на соціальному статусі того, хто навчає майбутнє країни.
    На завершення спілкування із пресою Голова ФПУ підкреслив, що профспілки закликають Уряд невідкладно розпочати діалог із соціальними партнерами з метою визначення завдань та механізмів реалізації основної мети реформ – досягнення європейських стандартів життя, соціального розвитку і створення ефективного виробничого та трудового потенціалу України.