Погода в Полтаві

Звернення до Голови Верховної Ради України Турчинова О.В.

Голові Верховної Ради України Турчинову О. В.


Шановний Олександре Валентиновичу !

  Обласна організація Профспілки працівників освіти і науки Полтавщини  обурена черговими антисоціальними ініціативами Міністерства фінансів України , викладеними у проекті Закону України «Про удосконалення норм законів з метою забезпечення фінансово - економічної стабілізації в Україні», який містить низку антиконституційних та антисоціальних норм.
    Ми розуміємо в якій складній ситуації знаходиться держава, але останнім часом Урядом прийнято низку нормативних актів , якими звужені права педпрацівників( постанова Кабінету Міністрів України від 25. 03. 2014р. № 88), що призвело до зменшення освітянського заробітку, якій сьогодні є найнижчим в Європі.
   Викликають обурення пропозиції погіршити права на;
-    пенсійне забезпечення шляхом підвищення страхового стажу для окремих категорій працівників, збільшення спеціального стажу для призначення пенсій на пільгових умовах та за вислугу років;
-    на належну індексацію грошових доходів шляхом зміни порядку її проведення;
-    охорону праці в бюджетній сфері через скасування норми про відрахування коштів на ці цілі;

-    прийняття рішень про реорганізацію та ліквідацію загальноосвітніх та дошкільних закладів територіальними громадами;

-    пропозиція щодо вилучення статті 44 Закону України « Про професійні
спілки , їх права та гарантії діяльності» порушує норми міжнародних
конвенцій .
     Ми не погоджуємось з намірами щодо встановлення «ручного» регулювання Кабміном питань виплати у бюджетній сфері надбавок за вислугу років, наукові ступені і вчені звання, допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки, виплати щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, встановлення доплат за класне керівництво, перевірку зошитів, завідування майстернями, що нині проводяться відповідно до норм Законів України за виконання дуже важливої складової забезпечення якісної освіти та виховання.
    Пропозиції про збільшення норми навчального навантаження вчителів з 18 до 20- 22 годин призведуть до звільнення вчителів, що не може не викликати їхнє незадоволення діями влади.
     Непослідовними є пропозиції щодо внесення змін до щойно прийнятого Верховною Радою України Закону України « Про вищу освіту», що спрямовані на погіршення умов праці науково - педагогічних працівників та навчання студентів. 

     Ми вважаємо на неприпустимості вирішення державних проблем , нехай і найважливіших, за рахунок працівників освіти. Продовження такої бюджетної політики призведе до соціального вибуху.

      Шановний Олександре Валентиновичу!

      Закликаємо Вас не вносити цей законопроект до Верховної Ради України і просимо зробити все можливе, щоб  педагоги відчули, що їх шанують в нашій країні.


Президія Полтавської обласної організації
Профспілки працівників освіти і науки України