Погода в Полтаві

ЗВЕРНЕННЯ З НАГОДИ ВІДЗНАЧЕННЯ ДНЯ СОЦІАЛЬНОЇ СПАВЕДЛИВОСТІ

ЗВЕРНЕННЯ
ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ ПРОФСПІЛОК З НАГОДИ ВІДЗНАЧЕННЯ 20 ЛЮТОГО 2014 РОКУ ДНЯ СОЦІАЛЬНОЇ СПАВЕДЛИВОСТІ
   20 лютого 2012 року в Україні вперше відзначався День соціальної справедливості, який згідно з Указом Президента України від 4 листопада 2011 року № 1021 проводитиметься в нашій державі щороку у Всесвітній день соціальної справедливості.
   Соціальна справедливість є основним принципом мирного та успішного життя як безпосередньо в самих країнах , так і відносинах між ними, її не можна досягнути в умовах масових порушень прав і основних свобод людини. Стрімко знижується рівень і якість життя населення, зростає соціальна напруга та невпевненість у завтрашньому дні. Розпочаті Урядом соціально - економічні реформи, зокрема адміністративна, трудова, податково-бюджетна, пенсійна, поки що не позначилися на відчутному покращенні життя та добробуту населення.
   Ми стурбовані рівнем мінімальних зарплат, особливо для працівників бюджетної сфери, мінімальних пенсій, збільшенням страхового стажу для обчислення пенсій, який автоматично зменшує рівень пенсії. Все це ніяк не сприяє реалізації принципів соціальної справедливості
   Ми звертаємось до наших соціальних партнерів сприяти економічному зростанню та соціальному прогресу в суспільстві, робити реальні кроки, спрямовані на забезпечення заходів, покликаних допомагати працівникам, вирішенню питань соціальної справедливості, посиленню соціальної відповідальності бізнесу та його заохочення до соціальної активності, що остаточно зробить можливим подолати таке ганебне явище для країни, як бідність.
   Це вимагає від профспілок посилення уваги та конкретних дій у напрямку стабілізації соціально-економічної ситуації в області та усунення нерівності шляхом запровадження прогресивного оподаткування доходів, ефективної системи соціальної підтримки та поширення вільного доступу до послуг соціальної сфери, насамперед до якісної освіти, охорони здоров'я.
   Важливим стимулюючим фактором сталого економічного зростання та пом'якшення нерівності має стати також продуктивна зайнятість та справедливий гарантований дохід , дотримання міжнародних трудових норм і стандартів.
   У пошуках непростих рішень профспілки вимагають при проведенні масштабних соціально-економічних реформ безумовного дотримання принципу соціальної справедливості, вирішення стратегічних завдань у таких сферах, як зайнятість, соціальний захист, соціальний діалог і трудові відносини.  

                      За дорученням профспілок області
Президія обласної ради профспілок 11 лютого 2014 року