Погода в Полтаві

Уряд налаштований на соціальний діалог

    Зокрема через те, що передбачений в документі розмір тарифної ставки працівника І розряду збільшував розрив між цим показником та рівнем мінімальної зарплати у порівнянні з 2012 роком.

Утім, за умовами діючої Генеральної Угоди, цей розрив має постійно скорочуватися, а у перспективі ці два показники мають зрівнятися, – наголосив представник СПО профспілок.

Він також нагадав, що під час консультацій у ході підготовки бюджетних показників на 2013-14 рр. соціальні партнери віднайшли компромісне рішення стосовно того, що вирівнювання розміру тарифної ставки працівника І тарифного розряду і мінімальної зарплати має відбутися у 2014 році.

На жаль, в умовах економічних реалій можливість реалізації зазначених перспектив викликає сумнів, тому завдання для профспілок полягає у тому, що не в якому разі не можна допустити погіршення існуючих умов.

Про це йшлося на засіданні Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, яке відбулося 8 січня у Будинку спілок.

Представник профспілок у своєму виступі звернув увагу на те, що невиконання умов діючої Генеральної угоди може стати причиною виникнення колективного трудового конфлікту між Урядом та працівниками бюджетної сфери, а це майже 4 мільйони людей. Він наголосив, що для обговорення та вирішення питання необхідно провести зустріч представників профспілок бюджетної сфери з Прем’єр-міністром України.

Микола Азаров із розумінням поставився до пропозиції профспілок і надав доручення Першому Віце-прем’єр-міністру України Сергію Арбузову спільно з міністром соціальної політики провести невідкладно нараду для врегулювання розбіжностей, які виникли у цьому питанні.

Глава Уряду звернув увагу на необхідності пошуку компромісу – рішення, яке б не дозволило погіршити економічне становище працівників бюджетної сфери.

«Це свідчить про те, що Уряд налаштований на соціальний діалог, – наголосив Григорій Осовий, коментуючи підсумки засідання Уряду, – питання оплати працівників бюджетної сфери потребує системного розгляду з боку Уряду, оскільки діють закони, які передбачають поліпшення матеріального становища освітян, науковців, медичних робітників та працівників соціальної сфери.

Рівень оплати праці бюджетників потрібно підвищити, як це передбачено законодавством, – до рівня середньої по промисловості, щоб, нарешті, усунути дискримінацію, яка досі існує, адже, середня зарплата бюджетників у 2-2,5 рази менша, ніж в середньому по економіці в Україні», – сказав заступник Голови СПО.

Також Григорій Осовий нагадав про рішення СПО об’єднань профспілок, ухвалене на останньому засіданні, щодо Генеральної угоди на 2013-2015 роки – профспілки вважають можливим її підписання лише після врегулювання принципових положень, які віднесено до таблиці розбіжностей проекту Генугоди, в тому числі, стосовно оплати праці, з метою консолідації зусиль влади, профспілок та роботодавців для забезпечення соціально-економічного розвитку держави і високих стандартів життя громадян.