Пошук

Погода в Полтаві

КОЛИ КЕРІВНИКУ НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ І ЙОГО ЗАСТУПНИКАМ ОЧІКУВАТИ НА ПРЕМІЮ

   Зважаючи, що повторення — мати навчання, освітянам про це правило нагадали й в абз. 2 пп, 5 п. 4 наказу МОН України "Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчаль¬них закладів, установ освіти та наукових установ" від 26.09.05 р. № 557. Та ми з вами, як досвідчені бійці зарплатного фронту, добре знаємо: коментований лист дає старт новим правилам зарплатноїгри.
    Справді, ера лояльності міністерських чиновників до грошових виплат заступникам керівників освітніх закладів офіційно завершилася. Ми чудово пам'ятаємо благородний жест освітянського Міністерства восьмирічної давнини. Тоді керівникам підпорядкованих навчальних закладів, установ освіти та наукових установ дозволили в межах фонду зарплати самостійно встановлювати своїм заступникам надбавки й доплати,виплачувати їм премію та матеріалку (див. лист МОН України від 18.11.05 р. № 1/9-648). І хоча Міністерство на¬разі його не відкликає, привільні дні одначе добігли кінця. МОН України висловився однозначно: з 01.10.13 р. премії, матеріальну допомогу, а також надбавки й доплати керівникам освітніх установ  та їх заступникам виплачують за дозволом Міністерства (щодо закладів, які фінансуються з Держбюджету) чи вищого органу (стосовно закладів, які утримують за кошти місцевих бюджетів).
   Заслужити благословення непросто: керівники та їх заступники одержать такі виплати лише коли навчальний заклад дотримається одночасно двох умов. Про них МОН України говорить відверто:
1.    економія фонду зарплати;
2.    відсутність боргів із зарплат, стипендій та комунальних послуг.
   Звісно, якщо навчальний заклад додержуватиметься цих умов, згадані заохочення виплачуватимуть у межах наявних коштів на зарплату. Іншими словами, бажання керівника навчального закладу повинні співпадати із фінансовими можливостями - його кошторисом.

Василь Вальківський,
консультант газети «Все про бухгалтерський облік»