Пошук

Погода в Полтаві

Уряд створює більш жорсткі умови для боржників із виплати зарплат бюджетникам

    Кабінет Міністрів України 19 грудня 2012 року на своєму засіданні ухвалив рішення про стан виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, які фінансуються з місцевих бюджетів.

    Заслухавши інформацію заступника Міністра соціальної політики Л.М. Дроздової та доповіді голів державних адміністрацій Чернігівської та Тернопільської областей, їх роботу було визнано незадовільною через не забезпечення ефективного використання коштів місцевих бюджетів, допущення заборгованості із заробітної плати працівникам бюджетних установ, які фінансуються із місцевих бюджетів, та ін. Через це вирішено порушити клопотання перед Президентом України з метою притягнення до відповідальності голів обласних державних адміністрацій цих регіонів.

   На черговому засіданні Уряду буде заслухано інформацію про стан виплати зарплати у інших регіонах.

   Нагадаємо, що питання своєчасної виплати зарплати – одне з основних, яким опікуються профспілки.

   Вжиті Урядом більш жорсткі заходи боротьби з боржниками із виплати зарплат ухвалені у тому числі з урахуванням принципової позиції ФПУ, яка не полишає це болюче питання без контролю.

    Так, за ініціативи профспілок, наприкінці листопада відбулася оперативна нарада за участю Віце-прем’єр-міністра Міністра соцполітики Сергія Тігіпка та керівників профспілок бюджетної сфери, під час якої обговорювалося питання заборгованості із заробітної плати та загроз виникнення такої заборгованості у грудні 2012 р.

    В урядовому рішенні головам Київської міської та обласних державних адміністрацій доручається забезпечити в установленому порядку звільнення з посад заступників, голів районних державних адміністрацій та їх заступників, керівників структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій, з вини яких допущено заборгованість із заробітної плати, а також незаконне використання коштів. Інформацію щодо проведеної у цьому напрямі роботи подати Кабінету Міністрів до 25 грудня 2012 року.

   Також головам Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій:

  • – надати 24 грудня 2012 року Інформацію Мінсоцполітики щодо виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, які фінансуються із місцевих бюджетів усіх рівнів, станом на 21 грудня 2012 року;
  • – забезпечити до 21 грудня 2012 року виплату заборгованої заробітної плати працівникам бюджетних установ, включаючи заробітну плату за першу половину грудня 2012 року та не допускати заборгованості в подальшому.

З метою недопущення у подальшому порушень чинного законодавства з питань праці, рішенням Уряду передбачається низка інших заходів, які потрібно вжити Міністерствам та відомствам, зокрема, Держфінінспекції дається доручення перевірити обґрунтованість укладених договорів місцевими органами влади на розміщення бюджетних коштів на депозитах у комерційних банках, звернувши особливу увагу на обґрунтованість розміру плати за депозити.

   Також буде посилено контроль за додержанням бюджетними установами законодавства щодо оплати праці. Держпраці відповідну інформацію буде збирати та подавати до Кабінету Міністрів щоквартально до 10 числа місяця, наступного за звітним періодом. А також передбачається посилення контролю за дотриманням термінів виплати заробітної плати у бюджетних установах, які фінансуються із місцевих бюджетів усіх рівнів, та про виявленні недоліки щомісяця повідомляти Міністерство фінансів України.

Довідково

    За результатами моніторингу заборгованості із заробітної плати працівникам бюджетних установ, які фінансуються із місцевих бюджетів усіх рівнів, станом на 10 грудня 2012 року заборгованість із зарплати перед даною категорією працівників складала – 314,6 млн. грн.

    Найбільші суми заборгованості допущено у Чернігівській – 95,4 млн. грн, Луганській – 58,2 млн. грн, Тернопільській – 20 млн. грн, Закарпатській – 15,4 млн. грн та Івано-Франківській – 12,6 млн. грн областях.

     На підставі наданих матеріалів Ради міністрів АРК, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, моніторингу, який здійснює Мінсоцполітики, результатів перевірок Секретаріату Кабінету Міністрів України, Мінсоцполітики, Мінфіну, Держпраці, Держфінінспекції та Казначейства, проведено аналіз та названі основні причини заборгованості, серед яких:

  • – невиконання місцевих бюджетів по доходах у 2012 році;
  • – незаконне використання коштів місцевих бюджетів;
  • – не надання пріоритетів установам освіти, охорони здоров'я та культури при розподілі власних надходжень до місцевих бюджетів;
  • – недосконала система аналізу стану виконання місцевих бюджетів, їх планування та недостатній контроль фінансових органів за виконанням місцевих бюджетів;
  • – органами влади на місцях не вживаються достатні заходи щодо удосконалення мережі бюджетних установ.